Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: A – je povinná toto zariadenie použiť
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Ak je sedadlo povinne vybavené bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením, musíš ho použiť vždy – v obci aj mimo nej, pri akejkoľvek rýchlosti, vpredu aj vzadu. Aj pri malej rýchlosti ťa náraz vymrští dopredu veľkou silou.
Výnimky sú úzke a zákon ich presne vymenúva – napríklad vodič taxislužby pri zmluvnej preprave osôb v obci alebo osoba s osvedčením o oslobodení zo zdravotných dôvodov.
§ 8 ods. 1 zákona o cestnej premávkeOsoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením … je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí pre …
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Osoba sediaca na sedadle vozidla povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí pre…osobu, ktorá nemôže byť pripútaná zo zdravotných dôvodov; takáto osoba sa musí…
- Dieťa s telesnou výškou menšou ako 150 cm pri preprave vo vozidle vybavenom bezpečnostným systémom musí byť…upínané detským zadržiavacím zariadením, ktoré je vhodné pre telesnú konštitúciu dieťaťa.
- Na sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať…deti do veku troch rokov.
- Na prednom sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať deti…vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150…
- Dieťa vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150 cm…sa nesmie prepravovať na prednom sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným…
- Detské zadržiavacie zariadenie nesmie byť obrátené dozadu (obrátenie dozadu je otočenie v opačnom smere, ako je smer jazdy) na sedadle, ktoré je…chránené čelným airbagom, ak nebol airbag vyradený z činnosti alebo nebol automaticky…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
