Pravidlá cestnej premávky3 body · skupina B

Na prednom sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať deti…

Chceš si to najprv vyskúšať?

Správna odpoveď: A – vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150 cm
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk

Na predné sedadlo, ktoré nemá pás ani detské zadržiavacie zariadenie, nesmie sadnúť dieťa, ktoré už má tri roky, ale meria menej ako 150 cm. Toto obmedzenie nariadenie stanovuje práve pre predné sedadlo.

Dieťa mladšie ako tri roky tam sedieť tiež nesmie – preň platí ešte širší zákaz, ktorý sa týka každého sedadla bez bezpečnostného systému, vpredu aj vzadu. Pravdivé je teda aj tvrdenie o deťoch do troch rokov. Za správnu odpoveď sa však považuje možnosť o deťoch od troch rokov s výškou pod 150 cm, lebo práve toto pravidlo nariadenie určuje osobitne pre predné sedadlo. Výška 120 cm sa v ňom nevyskytuje, hranicou je 150 cm.

§ 4 ods. 2 nariadenia vlády č. 554/2006 Z. z.Na sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať a) deti do veku troch rokov, b) na prednom sedadle deti vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150 cm.
Zvládneš celý test?

40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.

Ďalšie otázky z okruhu

Všetky →

Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.