Osoba sediaca na sedadle vozidla povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí pre…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: C – osobu, ktorá nemôže byť pripútaná zo zdravotných dôvodov; takáto osoba sa musí preukázať osvedčením o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Výnimku z povinnosti pripútať sa má osoba, ktorá sa zo zdravotných dôvodov pripútať nemôže. Nestačí však vlastné tvrdenie – musí sa preukázať osvedčením o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla.
Spolujazdec na zadnom sedadle výnimku nemá, pás musí použiť rovnako ako ľudia vpredu. Bežný vodič v obci pripútaný byť musí – výnimku má napríklad vodič taxislužby pri zmluvnej preprave osôb v obci.
§ 8 ods. 1 zákona o cestnej premávkeOsoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením … je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí pre … osobu, ktorá nemôže byť pripútaná zo zdravotných dôvodov; takáto osoba sa musí preukázať osvedčením o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla.
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Dieťa s telesnou výškou menšou ako 150 cm pri preprave vo vozidle vybavenom bezpečnostným systémom musí byť…upínané detským zadržiavacím zariadením, ktoré je vhodné pre telesnú konštitúciu dieťaťa.
- Na sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať…deti do veku troch rokov.
- Na prednom sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným systémom, sa nesmú prepravovať deti…vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150…
- Dieťa vo veku troch rokov a viac s telesnou výškou menšou ako 150 cm…sa nesmie prepravovať na prednom sedadle vozidla, ktoré nie je vybavené bezpečnostným…
- Detské zadržiavacie zariadenie nesmie byť obrátené dozadu (obrátenie dozadu je otočenie v opačnom smere, ako je smer jazdy) na sedadle, ktoré je…chránené čelným airbagom, ak nebol airbag vyradený z činnosti alebo nebol automaticky…
- Ak vozidlá kategórie M1 a N1 nie sú vybavené detským zadržiavacím zariadením…možno dieťa vo veku tri a viac rokov pri preprave v obci…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
