Ak je vozovka dostatočne a súvislé osvetlená, vodič…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: A – nesmie použiť diaľkové svetlomety
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Keď je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená (napríklad pouličnými lampami), cestu dobre vidíš aj so stretávacími svetlami. Diaľkové by tam len zbytočne oslňovali ostatných, preto ich v takom prípade nesmieš použiť vôbec.
Žiadna výnimka typu „ak 50 m predo mnou nikto nejde“ neexistuje – zákaz platí bez ohľadu na to, či je pred tebou iné vozidlo.
§ 32 ods. 2 zákona o cestnej premávkeVodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená …
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Vodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak…by mohol byť oslnený vodič protiidúceho vozidla, vodič vozidla idúceho pred ním…
- Ak je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená, vodič motocykla nesmie použiť…diaľkové svetlomety.
- Vodič pri zastavení vozidla pred železničným priecestím…nesmie použiť ani stretávacie svetlomety, ak by nimi mohol oslniť vodiča vozidla…
- Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť…len za hmly, sneženia alebo za dažďa.
- Vodič motorového vozidla…smie jazdiť aj s parkovacími alebo obrysovými svietidlami, ak má súčasne rozsvietené…
- Musí byť vozidlo stojace za zníženej viditeľnosti na parkovisku osvetlené?Nie, nemusí byť osvetlené.
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
