Musí byť vozidlo stojace za zníženej viditeľnosti na parkovisku osvetlené?
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: B – Nie, nemusí byť osvetlené
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Na parkovisku stojace vozidlo svietiť nemusí, ani za tmy či hmly. Povinnosť nechať rozsvietené parkovacie alebo obrysové svietidlá platí pre vozidlo stojace mimo obce a v obci tam, kde tvorí prekážku – zákon však výslovne dodáva, že to neplatí na parkovisku.
Výnimka pre parkovisko nemá žiadnu ďalšiu podmienku, preto možnosť s dovetkom „neplatí, ak tvorí prekážku“ je nesprávna.
§ 33 zákona o cestnej premávkeVozidlo stojace za zníženej viditeľnosti v obci na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky, alebo na ceste mimo obce musí mať aspoň na strane privrátenej k stredu cesty rozsvietené parkovacie alebo obrysové svietidlá, … to neplatí na parkovisku.
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Vozidlo stojace za zníženej viditeľnosti v obci na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky, alebo na ceste mimo obce…musí byť osvetlené.
- Vozidlo stojace za zníženej viditeľnosti v obci na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky alebo na ceste mimo obce…musí mať aspoň na strane privrátenej k stredu cesty rozsvietené parkovacie alebo…
- Motorové vozidlo sa smie vliecť len vtedy, ak má…účinné riadenie a brzdy.
- Pri vlečení motorového vozidla sa povinnosti vodiča vzťahujú…na vodiča vlečného aj vlečeného vozidla.
- Pri poruche osvetlenia alebo inej poruche nedovoľujúcej použitie osvetlenia, musia byť na vlečenom vozidle za zníženej viditeľnosti rozsvietené…svietidlá na strane k stredu vozovky vpredu bielym neoslňujúcim svetlom a vzadu…
- Pri poruche osvetlenia alebo inej poruche nedovoľujúcej použitie osvetlenia, musia byť na vlečenom vozidle za zníženej viditeľnosti rozsvietené svietidlá…na strane k stredu vozovky vpredu bielym neoslňujúcim svetlom a vzadu aspoň…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
