Vodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: C – je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená alebo ak by mohol byť oslnený vodič protiidúceho vozidla, vodič vozidla idúceho pred ním alebo iný účastník cestnej premávky, strojvedúci vlaku alebo vodič iného dráhového vozidla, alebo vodič plavidla
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Diaľkové svetlá svietia ďaleko a silno, takže dokážu oslniť každého pred tebou. Preto ich nesmieš použiť, keď je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená, ani keď by mohli oslniť protiidúceho vodiča, vodiča pred tebou, iného účastníka premávky, strojvedúceho alebo vodiča plavidla.
Samotná znížená viditeľnosť ani jazda v obci ich nezakazuje – na neosvetlenej ceste ich použiješ, kým nikoho neoslňuješ.
§ 32 ods. 2 zákona o cestnej premávkeVodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená alebo ak by mohol byť oslnený vodič protiidúceho vozidla, vodič vozidla idúceho pred ním alebo iný účastník cestnej premávky, strojvedúci vlaku alebo vodič iného dráhového vozidla, alebo vodič plavidla. …
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Ak je vozovka dostatočne a súvislé osvetlená, vodič…nesmie použiť diaľkové svetlomety.
- Vodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak…by mohol byť oslnený vodič protiidúceho vozidla, vodič vozidla idúceho pred ním…
- Ak je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená, vodič motocykla nesmie použiť…diaľkové svetlomety.
- Vodič pri zastavení vozidla pred železničným priecestím…nesmie použiť ani stretávacie svetlomety, ak by nimi mohol oslniť vodiča vozidla…
- Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť…len za hmly, sneženia alebo za dažďa.
- Vodič motorového vozidla…smie jazdiť aj s parkovacími alebo obrysovými svietidlami, ak má súčasne rozsvietené…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
