Smie vodič osobného automobilu stáť v školskej zóne?
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: A – Áno, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Áno, ak tým neobmedzíš pohyb chodcov. Na rozdiel od obytnej a pešej zóny tu na státie nepotrebuješ povolenie dopravnou značkou – zákon ho dovoľuje sám, len s touto podmienkou. Stále však platia aj všeobecné zákazy zastavenia a státia, napríklad na priechode pre chodcov a menej ako 5 m pred ním.
§ 59 ods. 3 zákona o cestnej premávke… V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.
§ 25 ods. 1Vodič nesmie zastaviť a stáť … na priechode pre chodcov, na mieste na prechádzanie alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- V obytnej, pešej a školskej zóne chodci…sú povinní umožniť vozidlám jazdu; to platí aj pre deti, ktoré sa…
- Úprava cestnej premávky vykonaná dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami…je nadradená všeobecnej úprave cestnej premávky.
- Pokyny policajta…sú nadradené pokynom vyplývajúcim z dopravných značiek a dopravných zariadení.
Ak policajt pri riadení cestnej premávky dáva pokyn vodorovným kývaním ruky cez stred tela, znamená to…zrýchliť jazdu.
Ak policajt pri riadení cestnej premávky dáva pokyn kývaním ruky hore a dolu, znamená to…spomaliť jazdu.
Ak policajt pri riadení cestnej premávky dáva tento pokyn, znamená to…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
