Ak vodičovi situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel a pokračoval v jazde, tak…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: C – nesmie vchádzať na železničné priecestie
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Na priecestie smieš vojsť, len keď vieš, že ho celé prejdeš a za ním môžeš pokračovať v jazde. Ak je za priecestím kolóna alebo iná prekážka, nevchádzaj – hrozí, že zostaneš stáť na koľajniciach.
Žiadny „povolený čas“ na státie na priecestí neexistuje: zastaviť a stáť je tam zakázané, a to aj 15 m pred ním a za ním.
§ 28 písm. f) zákona o cestnej premávkeVodič nesmie vchádzať na železničné priecestie, ak … situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel a pokračoval v jazde.
§ 25 ods. 1 písm. g)Vodič nesmie zastaviť a stáť … na železničnom priecestí, v podjazde a v tuneli a vo vzdialenosti kratšej ako 15 m pred nimi a 15 m za nimi
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Ak osoba pribratá na zaistenie bezpečnej prevádzky železničného priecestia dáva pokyn na jazdu, vodič nesmie vchádzať na železničné priecestie, ak…situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel…
Čo znamená, ak osoba pribratá na zaistenie bezpečnej prevádzky železničného priecestia vodorovne kýva rukou s červenou alebo so žltou zástavkou a za zníženej viditeľnosti bielym svetlom cez stred tela?Je to pokyn na jazdu.- Vodič vždy pri zmene smeru jazdy, pri vybočovaní z neho alebo ak to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky je povinný…dávať znamenie o zmene smeru jazdy.
- Ak to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky, vodič je povinný…dávať znamenie o zmene smeru jazdy.
Ste povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy vľavo, ak pokračujete ďalej doľava po hlavnej ceste vyznačenej na dodatkovej tabuľke?Áno, vyžaduje to bezpečnosť cestnej premávky a zmena smeru jazdy.
Ste povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy vpravo, ak pokračujete rovno na vedľajšiu cestu vyznačenú na dodatkovej tabuľke?Áno, ak to vyžaduje plynulosť cestnej premávky.
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
