Pozdĺž nástupného ostrovčeka alebo ochranného ostrovčeka sa jazdí…
Chceš si to najprv vyskúšať?
Správna odpoveď: B – vpravo; vľavo sa smie jazdiť len vtedy, ak jazde vpravo bráni prekážka alebo ak je to bezpečnejšie s ohľadom na rozmery vozidla alebo nákladu
Vysvetlenie redakcie Autorady.sk
Nástupný alebo ochranný ostrovček obchádzaš vpravo – rovnako ako inak jazdíš pri pravom okraji. Vľavo okolo neho smieš ísť len v dvoch prípadoch: keď ti jazdu vpravo znemožňuje prekážka alebo keď je to bezpečnejšie pre rozmery vozidla či nákladu, napríklad ak by sa široký náklad vpravo nezmestil.
Možnosti „vždy vľavo“ a „vľavo, vpravo len pri prekážke“ obracajú pravidlo naopak.
§ 11 ods. 1 zákona o cestnej premávkePozdĺž nástupného ostrovčeka alebo ochranného ostrovčeka sa jazdí vpravo. Vľavo sa smie jazdiť len vtedy, ak jazde vpravo bráni prekážka alebo ak je to bezpečnejšie s ohľadom na rozmery vozidla alebo nákladu.
Zvládneš celý test?
40 otázok, 30 minút, rovnaké body ako na skúške.
Ďalšie otázky z okruhu
Všetky →- Pozdĺž električky sa jazdí…vpravo, ak nie je dopravnou značkou povolená jazda vľavo.
- Na električkový koľajový pás v úrovni vozovky sa smie vojsť…len pri obchádzaní, odbočovaní, otáčaní, vchádzaní na cestu, alebo ak to dovoľuje…
- Električkový koľajový pás zvýšený nad úroveň vozovky alebo znížený pod jej úroveň, alebo ktorý je od vozovky inak oddelený, najmä obrubníkom, smie sa prechádzať…len priečne, a to na mieste prispôsobenom na to.
- Pri vchádzaní na električkový koľajový pás zvýšený nad úroveň vozovky a pri jeho prechádzaní vodič…nesmie ohroziť ani obmedziť električku vjazde.
- Ak ide vozidlo vo vyhradenom jazdnom pruhu inou rýchlosťou ako ostatné vozidlá idúce rovnakým smerom…nejde o vzájomné predchádzanie.
- Riadne označené vozidlo taxislužby jazdiace vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy…nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh…
Otázky, odpovede a obrázky: oficiálne testové otázky Ministerstva vnútra SR. Vysvetlenia: redakcia Autorady.sk. Cvičný test nenahrádza skúšku na dopravnom inšpektoráte.
